Thuiswerken met kinderen om je heen

Thuiswerken met kinderen om je heen. Eerder heb ik al een blog geschreven over thuiswerken met kinderen. Die heb ik toen laten staan. Nu het coronavirus ervoor zorgt dat iedereen zoveel mogelijk moet thuiswerken met kinderen om je heen, vond ik het tijd om mijn tips met jullie te delen.

Voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden

Vanaf 2016 ben ik al ondernemer aan huis. Thuiswerken met kinderen om mij heen ben ik dus gewend. Ook de kinderen zijn het gewend dat ik aan huis werk.

Maar de eerste maatregelen tegen de coronacrisis hebben toch ook impact gehad op ons. Onze meiden (2012 en 2014) zijn, zoals veel leeftijdsgenoten, verkouden. Zij mochten daarom, al voordat de scholen dichtgingen, al niet meer naar school. Inmiddels zit ook mijn man al een week thuis. Met lichte klachten gelukkig. Maar de snotneuzen blijven voorlopig nog aanwezig in ons gezin.

Vorige week maandag heb ik ‘s avonds lessen voorbereid voor onze jongste. Met behulp van wat handige websites, zoals https://www.aduis.nl/werkbladen, https://www.taal-oefenen.nl/werkbladen, https://www.peuterspelletjes.net/cijfers.htm en natuurlijk ook Pinterest.

Voor onze oudste hebben we schoolspullen op kunnen halen. Inmiddels ontvangen wij iedere week een PowerPoint met instructies, filmpjes, etc. Zo kan zij zelfstandig aan de slag. Daarnaast heb ik in Canva een handige dagplanning gemaakt.  Een planning met tekst, tijdstippen en icoontjes. Die hangt in de keuken op een logische en ook voor de kinderen, duidelijke plek. Beide kinderen begrijpen die planning. Zo weten zij precies wat er van hen wordt verwacht en weten ze wanneer ze mij wel en niet kunnen storen tijdens het werken.

Tip: bereid iedere zondagavond de lessen van die week voor. Dat scheelt je een hoop voorbereidend werk in de werkweek zelf. En je kinderen kunnen min of meer direct aan de slag.  

Hoe je vervolgens zelf geconcentreerd kunt werken

Als je alles hebt voorbereid, kan je zelf aan de slag. Thuiswerken met kinderen om je heen is en blijft gewoon een uitdaging. En dé manier om thuis te werken bestaat niet. Tenslotte is iedereen anders. Wat voor mij werkt?

  • Acceptatie: accepteer dat de situatie is zoals die is. Het maakt het er niet leuker op. Maar wel makkelijker. Voor vooral jezelf. En daarmee dus ook voor je gezin. En heb geduld. Met jezelf, naar jezelf, je partner, je kinderen, de situatie. Accepteer dat het gewoon even niet anders is. Dat niemand hier iets aan kan doen en dat iedereen ongeveer in hetzelfde schuitje zit.
  • Maak afspraken met je partner. Als hij/zij thuis zit en niet thuis kan werken, vraag dan of je partner de zorg voor de kinderen kan oppakken. Werkt je partner ook thuis? Maak dan gebruik van blokken en deel de dag zo in dat je allebei kan werken. Spreek bijvoorbeeld af dat jij de ochtend werkt en je partner de middag.
  • Maak afspraken met je kinderen. Hoe jong ze ook zijn. Leg uit dat als jij achter de laptop zit, je niet mag worden gestoord. Leg uit dat als jij iets moet doen dat lastig is en veel denkwerk vereist, zij niet het hele huis op z’n kop zetten. Geloof mij maar: het scheelt echt als je de kinderen meeneemt in het waarom van de regels.
  • Wees niet te streng. Moet jij bellen en bang dat er dan ruis is? Lees; gillende, ruziënde kinderen die constant mama of papa roepen 😂. Zet de digitale oppas (a.k.a. televisie 😉) aan. Zet iets aan waarvan je zeker weet dat ze het afkijken.
  • ‘Geef je kinderen liever 5 minuten échte aandacht, dan een halfuur halve aandacht’. Het is iets dat je mij vaak hoort zeggen als moeder. Die 5 minuten echte aandacht voelen zij, dat halfuur halve aandacht ook. En dat is dan niet voldoende. Ze gaan vragen om je echte aandacht. Net zolang tot je het geeft. Linksom of rechtsom, want negatieve aandacht is ook aandacht.
  • Wees gedisciplineerd. Je krijgt, of je het wilt of niet, het vertrouwen van je klant of werkgever thuis te werken. Doe dat dan ook. Ga niet in je pyjama werken. Kleed je gewoon aan alsof het casual friday is. Zet de wekker en start op hetzelfde tijdstip als altijd.
  • Zorg ook dat de kinderen een ritme hebben. Zeker als je kinderen tot 12 jaar hebt. Ontbijt op hetzelfde tijdstip als altijd, zorg dat school op ongeveer dezelfde tijd begint, zorg dat ze aangekleed en wel beginnen aan hun dag. Het geeft niet alleen jou een beetje ritme. Het geeft ook hen rust. En uiteindelijk helpt het iedereen: deze situatie is uniek, ja, absoluut. Maar dit gaat niet eeuwig duren. En dan zitten je kinderen in ieder geval nog in een ritme.
  • Heb je kinderen die nog een middagdutje doen? Ga dan in dat dutje niet hersenloos zitten Netflixen, de tuin in of bankhangen. Nee, gebruik dat uurtje volledig. Je zal zien dat je heel veel gedaan krijgt. Dat dutje is dagelijks. Op ongeveer hetzelfde tijdstip. Dat weet je en je kunt dus dingen voor tijdens dat dutje plannen. Belrondjes bijvoorbeeld.

Pak je rust en zorg voor jezelf!

Er zijn genoeg mensen die al in blokken werken en dan ook in de avonden nog bergen met werk verzetten. Dat is natuurlijk prima. Als dat werkt voor jou. Maar roept iedere vezel in jouw lijf ’s avonds dat je rust moet pakken? Pak die dan ook!

Ga absoluut niet aan de slag als je merkt dat je het eigenlijk niet trekt. Als je werkt terwijl je er eigenlijk niet bij bent, komt dat de kwaliteit niet ten goede. En nee, ik ben echt geen perfectionist. Maar ik ben wel secuur en sta voor goede kwaliteit leveren. Ook in moeilijke tijden. Dat betekent dus ook dat je moet toegeven aan wat je lijf nodig heeft.

Heb je ontzettend veel werk liggen en moet voor je gevoel alles ‘af’? Kijk dan eens goed naar wat je allemaal hebt liggen. Schrijf alles op. In een systeem dat je vertrouwt of gewoon een ouderwets notitieboekje. Stel bij alles jezelf de vraag ‘wat gebeurt er als ik dit niet nu doe, maar volgende week?’. Je zal zien dat je lijstje korter wordt.

Twijfel je nog steeds? Of wordt het lijstje niet korter? Ligt er nog steeds te veel op je bord? Pak de telefoon en bel je klant, leidinggevende, collega of leverancier. Vraag hen eens mee te kijken naar de lijst. En stel samen de prioriteiten.

Bezorg jezelf geen hernia!

In de media is er genoeg over geschreven. Sowieso is er genoeg te vinden, maar afgelopen week al helemaal. Werk je thuis? Zorg dan dat je een daarvoor ingerichte werkplek hebt. Ga niet half schuin op de bang hangen. Geloof mij maar, dat neemt je rug je echt niet in dank af.

Waar je rekening mee moet houden bij het thuiswerken? Zorg ervoor dat de stoel waarop je werkt voldoende steun geeft, je niet met het touchpad hoeft te werken maar met een muis, maak gebruik van slimme sneltoetsen. Heb je al die materialen niet? Coolblue, Mediamarkt en bol.com wel.

Even een stapje terug

Pak ieder uur even 5 minuten rust. Loop een rondje door je tuin, ga 5 minuten in de zon staan, knuffel je kinderen (en geef ze die 5 minuten échte aandacht!). Kortom: kom iedere 5 minuten even in beweging. Zonder smartphone of ander scherm in je hand. Je zal zien dat het je productiviteit een boost geeft.

Wil je meer weten over handige tools en websites die helpen bij het op afstand werken? Meer informatie? Eerder schreef ik blogs over slim werken met tools en websites die handig zijn.

Heb je juist te veel op je bordje? Als ZZP’er of als kleine MKB organisatie? Of zijn er op dit moment veel zieken op je afdeling, waardoor je bedrijfsvoering in de knel komt? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. Samen zullen we dan bekijken of en hoe ik je kan helpen.

Vanuit mijn eigen kantoor in Amersfoort, centraal gelegen in midden Nederland, help ik ondernemers in heel Nederland als Virtual Assistant. Door mijn ruime ervaring (15+ jaar), is er veel mogelijk. Zet jij ook de eerste stap naar meer vrijheid?

Foto van Onlineprinters via Unsplash