Hoe je je adres kunt afschermen bij de KvK

Hoe je je adres kunt afschermen bij de KvK. Als ZZP’er heb je gekozen voor een kostenbewust kantoor en heb je ervoor gekozen om je bedrijf aan huis te houden. Daarmee is je woonadres ook je registratieadres geworden dat in het Handelsregister staat. Eigenlijk vind je dat niet prettig en wil je daar wat aan veranderen. Daar zijn meerdere handige oplossingen voor. Een daarvan is het verbergen van je adres. In dit blog leg ik uit hoe je je adres laat afschermen.

Privacy

ZZP’ers en eigenaren van eenmanszaken, hebben vaak geen algemene receptie. Zo gebruiken zij vaak hun mobiele nummer zowel zakelijk als privé. Dat nummer staat online. Soms is dat helemaal niet erg. Het gebeurt wel vaker dat werk en privé door elkaar heen loopt als ZZP’er. Maar dat je privéwoonadres overal zichtbaar is, kan soms ongewenst zijn. Als je bijvoorbeeld in bepaalde sectoren werkzaam bent, zoals de GGZ of de jeugdzorg. Privacy kan dan ook zeker een reden zijn voor het afschermen van je adres bij de KvK.

Gevolgen van je adres afschermen

Los van privacyredenen, zijn er wel wat andere gevolgen waar je je bewust van moet zijn als je je adres laat afschermen.

  • Google Mijn Bedrijf is tegenwoordig volledig geïntegreerd in Google Maps. Als jij je adres laat afschermen, heeft dat dus ook impact op je online vindbaarheid.
  • Controleer goed of je je adres wel mág afschermen. Er zijn bepaalde regels en voorwaarden voor. Het afschermen van je adres is dan ook niet altijd toegestaan. Heb je bijvoorbeeld een BV? Dan mag je je adres niet afschermen.
  • Bedenk dat het afschermen van je adres bij de Kamer van Koophandel niet betekent dat je het adres niet hoeft te vermelden op je facturen. Het vermelden van je adres is een wettelijke verplichting waar je aan moet blijven voldoen.
  • Andere bedrijven kunnen je inschrijving lastiger controleren, geeft de KvK aan. Je loopt dan ook het risico minder betrouwbaar over te komen.
  • Je krijgt te maken met extra kosten. In de regels en voorwaarden die er zijn, staat namelijk dat je een alternatief adres moet aanbieden bij de KvK. Dat betekent dat je waarschijnlijk te maken krijgt met extra kosten.

Hoe je je adres laat afschermen

Je hebt het net al kunnen lezen: als je eenmaal de beslissing hebt genomen je adres af te schermen, betekent dat niet dat je helemaal geen adres hoeft door te geven. De Kamer van Koophandel wil graag een alternatief adres hebben dat zij kunnen noteren bij je handelsregistratie. Daar heb je meerdere oplossingen voor. Bedrijven als PriPost bieden namelijk allerlei postdiensten aan, waaronder een speciale dienst voor ZZP’ers en eenmanszaken die hun adres willen verbergen. Dat adres kan je specifiek voor de KvK gebruiken. De kosten zijn niet schrikbarend: zo’n speciaal KvK adres is al mogelijk voor € 5,95 per maand.

Wil je direct een adres aanvragen dat je specifiek voor de KvK kan gebruiken? Via deze link kom je uit bij het aanvraagformulier van PriPost. Binnen een paar mails en klikken heb je het adres voor de Kamer van Koophandel geregeld.

Het KvK formulier om je adres te verbergen

Als je eenmaal een alternatief adres hebt geregeld, kan je het formulier ‘Bezoekadres afschermen’ bij de KvK invullen. Voordat je start met het formulier, word je ook hier gewezen op de nadelen van het afschermen van je adres. Wanneer je hiermee akkoord gaat en je hebt het gelezen, kan je het formulier openen en doorlopen.

Dat begint met het invullen van je KvK nummer. De KvK controleert direct het handelsregister én je inschrijving. Heb je geen eenmanszaak? Dan kan je je adres niet afschermen. Heb je wel een eenmanszaak? Dan kan je het formulier verder invullen. Aan het eind van het formulier, kan je een alternatief adres doorvoeren. Dat alternatieve adres mag niet hetzelfde zijn als het bezoek- of postadres dat je juist wil afschermen. Als je het alternatieve adres hebt doorgevoerd, is je oude (woon)adres binnen een mum van tijd afgeschermd.

Wil je het liefst al je contactgegevens afschermen? Dan heb je dat met dit formulier nog niet gedaan. De Kamer van Koophandel geeft zelf aan dat je ook andere bronnen zult moeten controleren en adviseert, logischerwijs, dat je je huidige woonadres natuurlijk niet online op je eigen website publiceert.

Ben je startend ondernemer en moet je je bedrijf nog registeren? Tegenwoordig kan je dat direct bij inschrijving aangeven door simpel een vinkje te zetten in de checkbox ‘afschermen bezoekadres’.

Ben je al een tijdje aan het ondernemen en wil je juist nu je adres afschermen? Dan hoop ik dat bovenstaande uitleg je daarbij heeft geholpen. Kan je extra hulp gebruiken bij het afschermen van je adres of juist het zoeken van een alternatief adres? Neem dan contact op voor een kennismaking.

Foto van Tim Mossholder via Unsplash